AjaxRSS

"WIJ ZIJN AJAX AMSTERDAM"

Van Basten: ‘Ajax was niet fair’

Marco van Basten heeft in een interview met VI met gemengde gevoelens teruggekeken op zijn Ajax-tijd. De oud-bondscoach werd met open armen ontvangen en kreeg volgens de media én Ajax alle macht binnen de club. Dat is echter een groot misverstand volgens Van Basten.

De nieuwe trainer van SC Heerenveen benadrukt dat hij nooit de bedoeling had om meerdere functies te bekleden bij Ajax. ‘Bij Ajax had ik de pech dat er allerlei mensen vertrokken of andere functies kregen toen ik nog moest beginnen. John Jaakke trad af als voorzitter, er was geen algemeen directeur en Martin van Geel vertrok als technisch directeur, waarna iedereen zei: Doe jij het maar. Dat was verre van ideaal.’

Van Basten neemt het Ajax vooral kwalijk dat er daarna nooit openlijk is gecommuniceerd dat hij gewoon coach was. ‘Uiteindelijk heb ik toen Danny Blind gehaald al technisch manager, maar naar buiten toe werd net gedaan alsof ik alle macht naar me toetrok. Dat is heel vreemd. Het beeld werd door Ajax in stand gehouden en dat is niet fair.’

‘Ik had mijn handen vol aan het eerste elftal’, vervolgt Van Basten zijn relaas. ‘Vervolgens dachten ze dat ik alles naar me toetrok. Ik had ook wel een meningsverschil met Van Geel, maar ik was niet van plan om hem eruit te werken of om zonder technisch directeur verder te gaan, zodat ik alles kon beslissen. Dat was totaal niet wenselijk en ook helemaal niet juist en effectief. Er werd gedaan alsof ik een eenmansshow aan het opvoeren was.’

Van Basten verwijt Ajax vooral dat er valse beloftes zijn gedaan. ‘Al in februari 2008 had ik de eerste gesprekken met de club en toen is ook duidelijk gezegd dat er snel een algemeen directeur zou komen. Die kwam uiteindelijk pas in januari 2009, dat was Rik van den Boog. Ik probeerde zo goed mogelijk mijn eigen werk te doen, het was ook weer niet zo dramatisch, maar doordat die organisatie zo in elkaar stak en ik dus niemand boven me had, werd ik gewoon heel snel als schuldige neergezet. Dat was jammer en totaal onjuist.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *