‘Kamp-Sneijder wilde Ajax-stijl bij Oranje’

Een conflict binnen het Nederlands elftal over de te gebruiken speelwijze is er mede schuldig aan geweest dat de ploeg geen enkel punt wist te halen op het EK. Volgens verslaggevers van de BNR en de Elf was de selectie verdeeld in een ‘kamp Sneijder’ en een ‘kamp Van Persie’.

Het kamp van Wesley Sneijder zou bestaan uit alle (ex-)Ajacieden (Sneijder, Huntelaar, N. de Jong, Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga en Van der Vaart) plus Arjen Robben. Deze jongens zouden gepleit hebben voor een aanvallendere speelstijl. Het kamp van Robin van Persie (met daarin onder meer Van Bommel, Bouma en Afellay) pleitte voor een gematigdere stijl, zoals bondscoach Bert van Marwijk graag wilde spelen.

‘Er kwamen steeds meer berichten naar buiten’, vertelde hoofdredacteur Jan Hermen de Bruijn van voetbaltijdschrift Elf. ‘Over een groep rond Wesley Sneijder, met veel Ajacieden die toch allemaal voorstander zijn van aanvallender voetbal en een groep rond Robin van Persie die wilde vasthouden aan de andere manier van spelen. Het is eigenlijk van allebei een beetje niks geworden: het idee van Sneijder met de uitvoering van Van Persie.’

In het uiteindelijke compromis kwam vooral Huntelaar tegen Portugal totaal niet uit de verf. ‘De manier waarop ze speelden leek wel bijna een sabotage van Huntelaar. Die kun je zo niet aanspelen. Als je hem opstelt, zet dan vleugelspelers erbij die een voorzet geven’, zegt De Bruijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *