AjaxRSS

"WIJ ZIJN AJAX AMSTERDAM"

Huntelaar boos in het vliegtuig richting Polen

Boos en teleurgesteld stapt Klaas-Jan Huntelaar maandag in het vliegtuig naar Krakau, waar het Nederlands elftal het basiskamp voor de Europese eindronde opslaat. Hij is voor zijn gevoel de beste centrumspits voor Oranje. Maar een echte kans om dat nog eens te laten zien heeft de aanvaller de afgelopen weken nooit gekregen.

Op de hotelkamer van Bert van Marwijk in Hoenderloo kreeg de spits van Schalke 04 vrijdag te horen dat niet hij maar Robin van Persie de aanval van het Nederlands elftal gaat leiden. Woede maakte zich meester van Huntelaar, topschutter van de EK-kwalificatie en Bundesliga. Want wat kon hij nog meer doen om de bondscoach te overtuigen?

Het enige wat Huntelaar vroeg, was een eerlijk kans. Maar voor zijn gevoel stond alles van te voren al vast. Hij mocht tegen Bulgarije beginnen toen Arjen Robben met Ibrahim Afellay nog niet beschikbaar waren. Robin van Persie verscheen in de punt van de aanval op het moment dat de beste aangevers van Oranje wel op de vleugels konden flitsen.

Huntelaar had na een topseizoen lang het gevoel dat Van Marwijk niet meer om hem heen kon. “Op basis van de prestaties afgelopen jaar moeten Van Persie en ik samen spelen”, zei hij. Toch zag de aanvaller van Schalke 04 zaterdag vanaf de bank hoe het Nederlands elftal zich met Van Persie in de punt van de aanval mocht uitleven tegen de zwakke Noord-Ieren (6-0). Huntelaar, lieveling van het volk, mocht bij een voorsprong van 5-0 nog wel invallen. Zowel Nederland als Noord-Ierland geloofde het toen al wel.

Huntelaar liet zich na afloop niet meer zien bij de pers. Van Marwijk, kribbig na de vele kritiek van de afgelopen weken, wilde zijn keuze voor Van Persie ook niet uitgebreid toelichten. Duidelijk is dat de bondscoach net als 2 jaar geleden tijdens het WK opteert voor een aanval die constant in beweging is. Hij ziet Van Persie niet alleen als koele afmaker. “Robin kan verschrikkelijk goed voetballen en maakt ook ruimte voor anderen’’, zei hij.

Huntelaar is in de ogen van Van Marwijk vooral een doelpuntenmaker. Maar wel een hele goede. Zo één die het Nederlands elftal twee jaar geleden in Zuid-Afrika soms miste. Toch moet Huntelaar tijdens het EK weer in de wachtkamer plaatsnemen. Dat is lastig voor iemand met weinig geduld.

Gertjan Verbeek, voormalig trainer van Huntelaar, voorspelde onlangs dat zijn voormalige pupil de koffers zou pakken als hij geen speeltijd zou krijgen. Huntelaar lachte in Lausanne toen hij met die uitspraak van de coach van AZ werd geconfronteerd. Opvallend genoeg wilde hij niet zeggen dat Verbeek ongelijk had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *