Crisisheffing kan Ajax zomaar vier miljoen euro kosten

Het politieke besluit dat in de nacht van dinsdag op woensdag werd genomen in de Eerste Kamer pakt nadelig uit voor verschillende betaald voetbalclubs. Een aantal maatregelen uit het zogeheten Kunduz-akkoord zullen voor tientallen miljoenen euro’s aan extra kosten met zich meebrengen. Het Eindhovens Dagblad bracht deze week al naar buiten dat PSV een extra kostenplaatje van vijf miljoen euro verwacht en nu reageert ook Ajax.

De regerend kampioen baalt stevig van de beslissing die deze week werd genomen. “Iedereen kent de onlangs doorgevoerde maatregelen als de verhoogde BTW, duurdere WW-voorzieningen en de afgeschafte belastingvrije reiskostenvergoeding”, licht financieel directeur Jeroen Slop toe op de clubwebsite van de Amsterdammers. “Daarbij zijn sinds vannacht twee forse maatregelen van kracht geworden, die met name de clubs in het betaald voetbal raken.”

“Ten eerste komt er een extra crisisheffing voor de clubs op inkomsten boven de 150.000 euro. In het geval van Ajax gaat dat dus om bijna alle spelers, want in het salaris zijn ook tekengeld en onze kampioensbonus opgenomen. Omdat de basis voor de heffing geheel 2012 betreft, is de kostenpost voor ons als kampioen direct al enorm groot. Dat bedrag moet op 31 maart 2013 bij de Belastingdienst binnen zijn.”

Gevraagd naar wat de maatregelen Ajax gaan kosten antwoordt Slop: “Het Kunduz-akkoord gaat de clubs en hun supporters heel veel geld kosten. In het geval van Ajax kan dat zomaar zeker vier miljoen euro zijn.” Daar nog iets aan veranderen kan de financieel directeur van de Amsterdamse club niet, tot zijn spijt. “Nee, helaas niet. Omdat het wetsvoorstel door de Eerste Kamer is goedgekeurd, zijn maatregelen onomkeerbaar.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *