AjaxRSS

"WIJ ZIJN AJAX AMSTERDAM"

Bulykin maakt er één per uur

Dmitriy Bulykin brak zondag met twee doelpunten binnen 27 minuten het verzet van NEC (4-1) en strompelde vervolgens richting de kleedkamer. “Ik voelde dat er na een half uurtje een spiertje verkrampte’’, legde de Rus uit. “En in de situatie waarin wij met al die blessures zitten, wilde ik geen risico met hem nemen’’, stelde trainer Frank de Boer.

Het heeft even geduurd, maar de spits die vaak hoorde dat hij eigenlijk niet paste bij Ajax krijgt plotseling waardering in de hoofdstad. Sterker nog, het was toch echt Bulykin die de afgelopen weken het tempo van de inhaalrace van de regerend kampioen in de Eredivisie verhoogde.

Vorige week maakte hij de openingstreffer tegen NAC Breda en zondag passeerde hij dus doelman Gabor Babos van NEC tweemaal in minder dan een half uur. Als Bulykin goed wordt gebruikt, dan staat hij in een competitie als de Eredivisie garant voor doelpunten. Dat weten ze nog bij ADO Den Haag, waar hij vorig seizoen tot topschutter uitgroeide. Voor Ajax trof hij dit seizoen in de competitie tot nu toe gemiddeld één keer in zestig minuten doel.

“Het is in sommige situaties gewoon heerlijk als je de bal voorin bij iemand kwijt kan’’, zei Jan Vertonghen over de aanvaller die eigenlijk als pinch-hitter naar Amsterdam is gehaald. “Zeker als zo iemand zelf ook makkelijk scoort.’’ Voor de aanvoerder van Ajax was het ook geen verrassing dat Ajax tegen NEC slechter ging spelen, toen Bulykin er uit moest. “We hielden de bal niet meer vast voorin en dan wordt het lastig.’’

Met de boomlange Bulykin in de spits is het ook weer eenvoudiger voetballen voor Christian Eriksen en Siem de Jong, die als aanvallende middenvelder beter rendeert dan als spits. “Zij kunnen dan makkelijker aansluiten’’, beseft Vertonghen. “Boelikin doet het gewoon erg goed.’’

Wie de Rus de laatste weken ziet voetballen, snapt niet waarom trainer De Boer hem niet eerder als eerste vervanger van de nog steeds geblesseerde Kolbeinn Sigthorsson heeft aangewezen. “We hebben het op andere manieren geprobeerd, maar met Bulykin hebben we momenteel inderdaad meer stootkracht’’, erkent de coach van Ajax.

Daarom is De Boer voorzichtig met Bulykin, die donderdag op Old Trafford tegen Manchester United graag wil spelen. “Ik ben niet de jongste meer, maar dan moet het weer kunnen’’, zei hij. Misschien doet De Boer er verstandig aan om de 32-jarige Rus te sparen voor de competitie. “Want nu kan het zo maar nog een mooi seizoen worden’’, besefte Bulykin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *