Bojan: ‘Ik ging naar de training van Ajax en sprak met niemand’

Bojan Krkic vond het lastig om door FC Barcelona aan meerdere clubs verhuurd te worden. In 2013 belandde de Spanjaard bij Ajax, waar hij een van zijn lastigste periodes uit zijn carrière beleefde. Bojan kreeg nergens de tijd om aan een omgeving te wennen.

“Ik herinner me dat Nederland een moeilijk jaar voor me was”, vertelt Bojan aan de BBC. “Mijn Engels was niet goed en zij spraken Nederlands. Ik ging naar de training en sprak met niemand. Ze hadden geen Spaanstalige voetballers. Alleen Frank de Boer, maar hij was de trainer. Ik sprak af en toe met hem, maar tijdens de training sprak ik met niemand en ging ik alleen naar huis.”

Bojan heeft veel gehad aan Johan Cruijff, met wie hij samenwerkte bij het nationale team van Catalonië. “Hij was een van de meest aardige personen die ik in het voetbal heb ontmoet. Voor ik naar Ajax ging sprak ik met hem. Hij sprak met Ajax en hielp me. Hij was erg belangrijk voor me. Hij schreeuwde bijvoorbeeld niet naar me ‘je praat tegen Johan Cruijff!’ en was heel aardig, met eerlijke gesprekken. Ik voelde me mens als ik met hem sprak.”

Bojan speelt nu in het Championship bij Stoke City, waar de voetbalcultuur anders is dan hij is gewend. “Als je wint in Spanje en Italië ben je de beste. Als je verliest, ben je erg slecht. Als je in Italië een wedstrijd wint en scoort, kun je de straat niet op omdat mensen zo enthousiast zijn. Als je verliest worden ze gek en wachten ze je op na de wedstrijd.”

“Toen ik bij AS Roma speelde, werden we opgewacht bij het trainingscomplex na een verloren wedstrijd. De volgende wedstrijd was tegen Lazio, de wedstrijd van het jaar. Ze zeiden: nu kun je verliezen, maar de volgende keer zijn er geen excuses. Maar ze zeiden het niet op een aardige manier. Veel spelers geven niets om die druk. In Engeland voel je dat niet en kun je genieten van het spel.”

Formule1 Deze MAX VERSTAPPEN HOODIE winnen? Volg hem dan hier via Formule1INSTAGRAM!! BUITENKANSJE!!

Lees het volledige artikel
Nog niemand reageerde.

Reageer