‘Ajax loopt CL-miljoenen uit 2011 sowieso mis’

ajaxreportsWanneer bewezen wordt dat de wedstrijd Olympique Lyon – Dinamo Zagreb gefixt is, een wedstrijd die vele Ajacieden nog vers in het geheugen ligt, is het niet waarschijnlijk dat Ajax daar een schadevergoeding voor krijgt. Dit zegt sportjurist Lars Westhoff tegenover Soccernews.

Een week geleden kwam de beruchte wedstrijd weer in het nieuws omdat de Duitse officier van justitie, Andreas Bachmann, stelde dat drie Nederlandse ploegen sinds 2009 internationaal zijn benadeeld. Olympique Lyon won de gewraakte wedstrijd in december 2011 na een 1-1 ruststand met liefst 1-7, net genoeg om op doelsaldo door te gaan naar de volgende ronde en Ajax uit te schakelen. Met name de knipoog van Domagoj Vida naar Bafétimbi Gomis zorgde voor veel ophef toentertijd.

‘Strafrechtelijk is het duidelijk, matchfixing is strafbaar. Daarvoor zijn mensen al eerder veroordeeld. Maar het toekennen van een schadevergoeding in een civiele procedure is bij mijn weten nog niet eerder gebeurd. Dat is onontgonnen terrein’, geeft Westhoff aan. ‘Mocht Ajax iemand aansprakelijk willen stellen, moet de club kunnen bewijzen dat er sprake is van een onrechtmatige daad en dat die daad de oorzaak is van de geleden schade. In hoeverre valt te bewijzen dat doelpunten zijn gefixt? Misschien had de keeper z’n dag niet. Wellicht is er een andere verklaring voor die knipoog. Hoewel het er dik bovenop lag, blijft het een moeilijk verhaal.’

The post ‘Ajax loopt CL-miljoenen uit 2011 sowieso mis’ appeared first on AjaxReport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *