‘Revolutie Cruijff kostte Ajax al dertien miljoen euro’

De ‘fluwelen revolutie’ die Johan Cruijff eind 2010 startte bij Ajax, heeft de Amsterdamse club al dertien miljoen euro gekost. Dit heeft dagblad De Pers uitgerekend. Cruijff is druk bezig een hervorming bij Ajax te creeëren met voornamelijk oud-voetballers in de kern.

Afkoopsommen
Om te beginnen moest Ajax al een kapitaal aan afkoopsommen betalen aan trainers en bestuursleden die moesten vertrekken onder druk van Cruijff. Het gaat hier om Martin en Cock Jol, Michael Lindeman, Jan Olde Riekerink, Robin Pronk en Rik van den Boog. Het afkopen van de contracten zou Ajax drie miljoen euro gekost hebben.

Daling shirtwaarde
De shirtwaarde van Ajax zou met zo’n vijf miljoen euro gekelderd zijn, zo werd onlangs bekend gemaakt. Aegon, de hoofdsponsor van de Amsterdammers, maakt jaarlijks zo’n twaalf miljoen euro over om op het shirt van Ajax te mogen prijken. Dit contract zou echter nog maar zo’n zeven miljoen euro waard zijn door de slechte resultaten en bestuurlijke onrust.

Blessures
Volgens De Pers wordt ook de immense blessuregolf bij Ajax deels veroorzaakt door de bestuurlijke machtsstrijd. Door het vertrek van fysiotherapeut Michael Lindeman valt de ene na de andere speler uit met een spierblessure, zo redeneert het dagblad. Ajax betaalde bovendien zo’n vier miljoen euro voor spits Kolbeinn Sigthórsson, die vervolgens al het hele seizoen geblessseerd is. Als hij het hele jaar niet meer in actie komt zou dit Ajax zo’n één miljoen euro kosten. In totaal bedragen de kosten door blessures maar liefst vier miljoen euro.

Contracten
Op aandringen van óf Johan Cruijff óf de RvC werden Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Danny Blind en Martin Sturkenboom aangetrokken door de club. De contracten die zij tekenden hebben Ajax zo’n negen ton gekost. Daarbij komen nog de kosten van de advocaten, zo’n twee ton, en de kosten voor vliegtickets naar Barcelona voor overleg met Cruijff, zo’n vierduizend euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *