AjaxRSS

"WIJ ZIJN AJAX AMSTERDAM"

‘Johan Cruijff uit kritiek op Bert van Marwijk’

Johan Cruijff heeft in wekelijkse column, waarin hij vooruit blikt op het mooie sportjaar 2012, flinke twijfels over de speelwijze van Oranje. Het Ajax-icoon vindt dat Oranje op het EK komende zomer niet met twee verdedigende middenvelders moet spelen, zoals het nu doet.

Waar vrijwel alle teams problemen hebben om goede aanvallers te vinden, daar zitten wij met een overschot. Maar nogmaals, als die te weinig aan voetballen toekomen, dan heeft Nederland toch een serieus probleem.Dat gaat volgens hem ten koste van de opbouw.

Voorkeur
Cruijff uitte die twijfels al eerder tijdens het voorbije WK voetbal in Zuid-Afrika en doet dat nu weer. ‘Nederland speelde met twee verdedigende middenvelders, terwijl mijn voorkeur uitgaat naar een controlerende man in het midden en twee aanvallende middenvelders aan de buitenkanten. Zo ben je beter in staat om een tegenstander te controleren, die vroeg druk op de bal zet en naar voren durft te voetballen’, aldus Cruijff in de Telegraaf.

De posities van verdedigende middenvelder werden de laatste oefenduels veelal bezet door Mark van Bommel en Kevin Strootman. Wie Cruijff daar liever ziet staan, liet hij niet weten.

Risico
Volgens Nederlands beste voetballer ooit loop je met twee verdedigers in de middenlinie het risico, dat je dan een man tekort komt en de ploeg in twee stukken breekt.

Opbouw
‘In zo’n situatie wordt ook de opbouw een probleem, omdat je bijna geen driehoeken kunt maken, wat essentieel is om het positiespel goed uit te voeren.

Oefenduels
Cruijff wijst op de laatste oefenduels met Zwitserland en Duitsland. Daar ging het volgens hem mis. ‘Beide ploegen durfden vroeg druk te zetten en Nederland kwam behoorlijk in de problemen. Natuurlijk deden veel van de betere internationals niet mee, toch zou ik niet zomaar aan deze ervaringen voorbij gaan.’

Lessen
Volgens Cruijf kunnen de lessen tegen Duitsland en Zwitserland nog goed van pas komen. ‘Als ik naar onze groep voor het EK kijk, dan zijn Duitsland en Denemarken straks in staat om weer zo tegen ons te spelen.’

Probleem
Als de opbouw niet loopt, dan gaat volgens Cruijff automatisch het rendement van de beste spelers omlaag. ‘Omdat die nu eenmaal voorin lopen. Vind ik wel mooi. Waar vrijwel alle teams problemen hebben om goede aanvallers te vinden, daar zitten wij met een overschot. Maar nogmaals, als die te weinig aan voetballen toekomen, dan heeft Nederland toch een serieus probleem’, aldus Cruijff.

(Bron en tekst: De Volkskrant)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *