PS: Ajax experimenteert met Martínez en Promes


In de serie Preseason (PS) observeert Ajax Showtime de voorbereiding van Ajax op het seizoen 2020/2021. In deel 2 de eerste oefenwedstrijd van het seizoen, in de Johan Cruijff ArenA tegen RKC Waalwijk. 

Ajax wist zaterdagavond het eerste duel in vijf maanden tijd met grootst gemak te winnen. In de Johan Cruijff ArenA werd RKC Waalwijk met 6-1 aan de kant gezet. Nieuwkomer Antony debuteerde met twee doelpunten, Lisandro Martínez werd uitgeprobeerd als linksback en Quincy Promes speelde als aanvallende middenvelder. De kop is eraf en de voorbereiding op het seizoen 2020/2021 is nu écht begonnen. 

Waar Ajax normaliter helemaal aan het begin van de voorbereiding oefent tegen amateurclubs, was zaterdagavond in het kader van de Eredivisie-comeback RKC Waalwijk te gast. De bezoekers kwamen op de broeierige zomeravond niet verder dan een eretreffer uit een hoekschop - waar Maarten Stekelenburg zich op verkeek - en enkele speldenprikjes. Verder was het Ajax dat de dienst uitmaakte en het tempo van de wedstrijd bepaalde. 

Dit deden de Amsterdammers op, onder trainer Erik ten Hag inmiddels, kenmerkende wijze. Met een uitzakkende middenvelder en hoger op het veld opgeschoven backs trachtte Ajax van achteruit geduldig te zoeken naar openingen in de as van het veld. Door loopacties van dynamische middenvelders en aanvallers moesten deze openingen tegen het zeer compact spelende RKC Waalwijk worden gevonden. Bij vlagen gebeurde dit op een te laag tempo en creëerde Ajax dus ook weinig, maar op andere momenten lieten de Amsterdammers de bal wel snel rondgaan en werd er na twee à drie passes een schietkans gecreëerd. Het zijn momenten die hoop bieden en aantonen dat de gewenste patronen in de Ajax-speelstijl ook na de coronabreak nog aanwezig zijn. In deze speelstijl waren er zaterdagavond opvallende rollen weggelegd voor zes Ajacieden. 

Lisandro Martínez

Wedstrijden: 1/1
Speelminuten: 45

Zoals in een eerder stadium door Ten Hag aangekondigd, begon Lisandro Martínez tegen RKC Waalwijk als linksachter. Vanwege de aanzienlijke kans op een vertrek van Nicolás Tagliafico, is Ten Hag zoekende naar een opvolger voor zijn vaste linksback. Met Martínez diende zich zaterdagavond op het eerste oog een prima kandidaat aan, al vult de Argentijn de linksbackpositie wel ietwat anders in dan landgenoot Tagliafico. In tegenstelling tot Tagliafico, die vaak negentig minuten over de linkerflank heen dendert, zoekt Martínez minder prominent zijn weg naar voren. 

De 22-jarige linkspoot sprint als linksachter zelden volle bak over de linkerflank, maar positioneert zich als een zogeheten inverted wingback meer in de as van het veld. In veel gevallen trekt Martínez juist naar binnen en zorgt de goed spelende Dusan Tadić tegen RKC Waalwijk voor de benodigde breedte. Vanuit zijn meer centrale positie is Martínez vervolgens betrokken bij enkele combinaties en speelt hij dankzij zijn goede inzicht een paar keer Tadić en Quincy Promes vrij. Het experiment met Martínez op linksachter smaakt in eerste instantie naar meer. De verdediger annex middenvelder is een rustpunt in balbezit en weet zich telkens slim te positioneren. In verdedigend opzicht wordt Martínez tegen RKC Waalwijk amper getest, maar in balbezit maakt de Argentijn vanaf de linksbackpositie in ieder geval een goede indruk.

Quincy Promes

Wedstrijden: 1/1
Speelminuten: 45
Assists: 1 

Net als Martínez speelt ook Promes tegen RKC Waalwijk op een andere positie dan dat hij doorgaans doet. Waar de aanvaller zich in zijn debuutseizoen bij Ajax na een moeizame start opwerkt tot de onbetwiste linksbuiten in het Ajax-elftal, speelt Promes tegen RKC Waalwijk als aanvallende middenvelder. Ondanks het feit dat de rechtspoot verreweg zijn meeste wedstrijden als buitenspeler heeft gespeeld, is deze plek zeker niet nieuw voor Promes. In de jeugdopleiding van FC Twente speelde Promes veel als nummer 10, terwijl hij onder Ten Hag bij Go Ahead Eagels ook als aanvallende middenvelder in actie kwam. Afgelopen seizoen speelde Promes voor Ajax ook enkele duels op het middenveld, maar als flankspeler verovert hij een definitieve basisplaats. 

Toch is het niet gek dat Ten Hag na het vertrek van Hakim Ziyech en het mogelijke vertrek van Donny van de Beek experimenteert met Promes als aanvallende middenvelder. Zeker wanneer David Neres straks weer fit is, is het met Neres, Antony en Tadić op de flanken dringen voor een basisplek. Hierdoor kan een variant met Promes op het middenveld ervoor zorgen dat de meeste van Ajax potentiële, aanvallende smaakmakers tegelijkertijd op het veld kunnen staan. Tegen RKC Waalwijk toont Promes in ieder geval aan een serieuze optie voor de positie van aanvallende middenvelder te zijn. De rechtspoot positioneert zich continu tussen de linies rondom spits Lassina Traoré en komt daardoor veel in dreigende posities rondom het vijandelijke strafschopgebied aan de bal. Het werk voorafgaand aan de openingstreffer van Traoré is hiervan een mooi voorbeeld.  

Edson Álvarez

Wedstrijden: 1/1
Speelminuten: 45

Eveneens op het Ajax-middenveld speelt in de eerste helft Edson Álvarez. Als rechter centrale verdediger krijgt Perr Schuurs de voorkeur en daardoor wordt Álvarez door Ten Hag weer eens op het middenveld gepositioneerd. Net als afgelopen seizoen toont Álvarez op deze plek aan dat hij hier niet van toegevoegde waarde voor Ajax is. Aan de bal is de Mexicaan traag en zijn balbehandeling oogt houterig. Als centrumverdediger zou Álvarez hier nog mee weg kunnen komen als hij in verdedigend opzicht een meerwaarde blijkt, maar van een Ajax-middenvelder wordt - zeker tegen RKC Waalwijk - juist in balbezit meer geëist. 

Tegen de compacte organisatie van de Waalwijkse bezoekers is een hoog baltempo vereist. Doordat Álvarez de bal vaak niet direct onder controle heeft, krijgt RKC Waalwijk de kans om de verdedigende organisatie weer te herstellen en wordt het voor Ajax moeilijker tot serieuze kansen te komen. Álvarez vertraagt het veldspel als middenvelder en lijkt op deze positie geen serieuze toekomst bij Ajax te hebben. Na het vertrek van Joël Veltman is het voor Álvarez daarom te hopen dat hij als winnaar uit de concurrentiestrijd met Schuurs en Jurriën Timber komt en als centrale verdediger alsnog bewijst waarom Ajax vorige zomer vijftien miljoen euro voor hem heeft betaald. 

Antony

Wedstrijden: 1/1
Speelminuten: 45
Doelpunten: 2

Voor Antony tastte Ajax afgelopen februari zelfs nog dieper in de buidel dan dat het voor Álvarez deed. Antony kost maximaal 21,75 miljoen euro en is recent overgekomen van São Paulo. De verwachtingen zijn hooggespannen omtrent de buitenspeler en tijdens zijn officieuze debuut toonde Antony flitsen van de kwaliteiten die hij bezit. 

In de eerste minuten na zijn invalbeurt was Antony zoekende. De aanvaller verspeelde enkele keren achter elkaar gemakkelijk de bal en was wat ongelukkig in zijn individuele acties. De grote kans die hem werd geboden op de 4-0, kwam dan ook als geroepen. Oog in oog met oud-Ajacied Kostas Lamprou bleef Antony kalm en zorgde hij voor de vierde Ajax-treffer. Niet veel later was Antony na een voorzet van Tagliafico alert voor het RKC-doel en zorgde bij van dichtbij voor de 5-1. Zonder aan de bal direct een wervelende indruk te maken, slaagde Antony er met twee treffers dus wel in om zijn stempel op zijn eerste wedstrijd als Ajacied te drukken. 

Jurgen Ekkelenkamp

Wedstrijden: 1/1
Speelminuten: 45
Assists: 1
Doelpunten: 1

Iemand die middels directe betrokkenheid bij twee doelpunten ook zijn stempel drukte, is Jurgen Ekkelenkamp. De middenvelder kwam, evenals tien andere veldspelers, na de rust in het veld en zorgde binnen zeven minuten na zijn entree voor een assist en een doelpunt. Na een goede loopactie zorgde Ekkelenkamp er met een subtiel tikje voor dat Klaas-Jan Huntelaar de 2-0 kon binnentikken, waarna de middenvelder vervolgens uit een hoekschop zelf de 3-0 tegen de touwen kopte.  

Buiten zijn aandeel in de tweede en derde Ajax-treffer, vertolkte Ekkelenkamp echter een redelijk anonieme rol. De rechtspoot was enkele malen onnodig onzuiver in zijn passing en stichtte in het vervolg van de tweede helft weinig gevaar voor het RKC-doel. Als Ekkelenkamp deze voorbereiding zijn kans wil grijpen en enkele plekken wil klimmen in de Ajax-hiërarchie, zal hij zeker als rechter middenvelder een groter aandeel in het veldspel van de Amsterdammers moeten hebben. 

Noa Lang

Wedstrijden: 1/1
Speelminuten: 45
Assists: 1

Noa Lang was tegen RKC Waalwijk één van de betere spelers aan Ajax-zijde. De van FC Twente teruggekeerde huurling was in de tweede helft zeer bedrijvig. Met dribbels, passes en enkele schoten liet Lang zich nadrukkelijk geleden. De 21-jarige creatieveling verzorgde daarnaast de assist op de tweede treffer van Huntelaar en was belangrijk bij de 2-0 en de 5-1. 

Voorafgaand aan het vijfde Ajax-doelpunt gaf Lang de bal vernuftig mee aan de opkomende Tagliafico. De Argentijn bereikte vervolgens Antony, die er van dichtbij 5-1 van maakte. Lang speelde de gehele tweede helft als linksbuiten en liet op deze plek een goede indruk achter. Hoewel de concurrentie groot is en Lang zeker nog enkele spelers voor zich heeft staan in de pikorde, kan de rechtspoot komend seizoen absoluut een rol gaan spelen in de Ajax-hoofdmacht als hij de lijn van zijn optreden tegen RKC Waalwijk weet door te trekken. 

Lees meer Preseason:
PS 1: Ajax begint aan bijzondere voorbereiding

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: T.Zwagerman@ajaxshowtime.com


Formule1 Volg ons via FACEBOOK en maak kans op een OFFICIEEL WEDSTRIJDSHIRT!!!

Lees het volledige artikel
Nog niemand reageerde.

Reageer
LIKE! En maak kans op een SHIRT!