FC Emmen – Ajax in cijfers: Centrale duo geeft enorm veel passes


Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ook de gemakkelijke zege op FC Emmen in de Eredivisie leverde weer interessante statistieken op. Hierbij nemen wij alleen spelers mee die minstens één helft speelden.

Ajax beleefde zaterdagavond een makkelijke avond in Emmen. De Amsterdammers scoorden vijf doelpunten, maar de uitslag had zomaar nog groter kunnen zijn. Uit de cijfers blijkt dat Ajax 27 keer schoot, waarvan er twaalf daadwerkelijk op de goal gingen. Er gingen negen schoten niet op de goal en zes keer werd het schot geblokt. Het elftal van Erik ten Hag kreeg zes grote kansen en raakte via Quincy Promes zelfs een keer het houtwerk. Verder schoot Ajax tien keer van buiten het zestienmetergebied en zeventien keer schoot men binnen de zestien.

De Amsterdammers hadden 76% balbezit op De Oude Meerdijk. Tijdens het duel verstuurde Ajax 726 passes. Dat is een enorm hoog aantal. Even ter vergelijking: tegen Heracles Almelo (5-0) werden er 537 passes verstuurd. Afgelopen woensdag tegen FC Midtjylland (3-1) was het aantal passes 489. Begin deze maand speelde Ajax in en tegen FC Utrecht (0-3). Tijdens die wedstrijd kwam de ploeg tot 639 passes. Zelfs tijdens de 0-13 tegen VVV-Venlo had Ajax niet zoveel passes. Het waren er toen 616 na negentig minuten. Van de 726 passes in Emmen kwamen er 653 aan, een passnauwkeurigheid van negentig procent. Ook dit aantal werd in de vier eerdergenoemde wedstrijden niet behaald. Tegen Heracles Almelo (86%), FC Midtjylland (76%), VVV-Venlo (88%) en FC Utrecht (85%) lag de passnauwkeurigheid lager.

Centrale verdedigers enorm vaak aan de bal

Wat direct opvalt is het hoge aantal passes van de centrale verdedigers van Ajax. Perr Schuurs en Lisandro Martínez verstuurden allebei meer dan honderd passes. Schuurs gaf 112 passes, waarvan er 102 aankwamen, een passnauwkeurigheid van 91%. Martínez gaf de meeste passes tijdens het duel met FC Emmen. De Argentijn bereikte het aantal van 117. Hij had een passnauwkeurigheid van 93%, want er kwamen er 109 aan bij een medespeler. Samen heeft het centrale duo van Ajax 229 passes gegeven. Dat is 31,5% van het totaal aantal passes dat Ajax zaterdagavond gaf. Het aantal passes is opvallend hoger dan de laatste wedstrijden. Tijdens het thuisduel met FC Midtjylland gaf Schuurs 64 passes, terwijl Daley Blind 57 passes verstuurde. Tegen Heracles gaf Blind 23 passes en deed Schuurs het beter met 68 passes. Alleen tegen FC Utrecht kwam het aantal passes in de buurt van zaterdagavond. Schuurs gaf toen 62 passes, maar Blind tikte toen de 106 aan. 

Tadić, Traoré en Huntelaar raken de bal bijna niet

Waar Schuurs en Martínez de bal dus vaak geraakt hebben, geldt dat niet voor Klaas-Jan Huntelaar, Lassina Traoré en Dusan Tadić. De Ajax-aanvallers verstuurden niet meer dan twintig passes tegen FC Emmen. Huntelaar gaf dertien passes, Traoré negen en Tadić vijftien. Hierbij moet gezegd worden dat de drie voorhoedespelers allemaal 45 minuten meededen. Toch zegt dat niet alles, want de andere aanvallers verstuurden beduidend meer passes. David Neres gaf in 32 minuten 26 passes, terwijl Antony in 58 minuten 46 passes heeft gegeven. Quincy Promes verstuurde in één helft 33 passes, die ook nog eens allemaal aankwamen. Verder is het opvallend dat verdediger Devyne Rensch in achttien minuten evenveel passes gaf als Tadić (15). Ook de passes van de debutant kwamen allemaal aan. 

Tadić weinig aan de bal, maar wel slordig

Tot slot lichten we Tadić er nog even uit. Afgelopen woensdag verstuurde de aanvoerder 39 passes tijdens het duel met FC Midtjylland. Vorig weekend gaf hij dertig passes tegen Heracles Almelo en begin november speelde hij 48 keer de bal op bezoek in Utrecht. Zaterdagavond waren vijftien passes dan ook weinig voor zijn doen. Wat verder opvallend is, is de passnauwkeurigheid van Tadić. Van de vijftien passes kwamen er zeven aan bij een medespeler. Dat zorgt voor een passnauwkeurigheid van 47%, het laagste aantal van alle Ajacieden. Alleen Simon Tibbling had een lager percentage (42%) in de wedstrijd in Emmen. Tijdens de drie eerdergenoemde wedstrijden verstuurde hij dus veel meer passes, maar ook zijn passnauwkeurigheid was toen beter: Midtjylland (72%), Heracles (73%) en FC Utrecht (79%).

Niels Opdam (n.opdam@ajaxshowtime.com)


Formule1 Volg ons via FACEBOOK en maak kans op een OFFICIEEL WEDSTRIJDSHIRT!!!

Lees het volledige artikel
Nog niemand reageerde.

Reageer
LIKE! En maak kans op een SHIRT!