Dinsdagavond persconferentie over verlenging lockdown


Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid geven dinsdagavond een persconferentie over de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. De verwachting is dat de harde lockdown, die nu geldt tot 19 januari, met drie weken wordt verlengd.

Zoals gebruikelijk begint de persconferentie om 19.00 uur. De afgelopen dagen kwam al naar buiten dat de huidige maatregelen voorlopig intact blijven. Rutte wilde nog niet ingaan op die berichten, al gaf hij afgelopen vrijdag wel aan dat het openen van sectoren niet tot minder besmettingen zou leiden.

Op dit moment zijn niet-essentiële winkels, scholen, sportscholen en horecazaken gesloten. Bovendien moeten mensen zoveel mogelijk thuis werken. Desondanks daalt het aantal besmettingen nog niet zo hard als waar men in Den Haag op had gehoopt. Bovendien zijn er zorgen over de Britse variant van het coronavirus. Deze variant zou nog besmettelijker zijn.

Het lijkt er verder op dat er geen extra maatregelen bijkomen. In de eerste lockdown werd het betaalde voetbal nog stilgelegd, maar dat dat nog eens gaat gebeuren lijkt op dit moment niet aan de orde. Wel is het zo dat er voorlopig geen publiek aanwezig mag zijn in de voetbalstadions.

Mogelijk avondklok

RTL Nieuws meldt dat het kabinet werkt aan de invoering van een avondklok begin volgende week. Er zou echter grote weerstand zijn bij burgemeesters en regeringsfracties. Door die weerstand is het onzeker of het kabinet dinsdagavond de invoering ook daadwerkelijk gaat aankondigen.

'Hoe dit verdergaat, hangt af van het kabinetsoverleg zo meteen', vertelt politiek verslaggever Fons Lambie. 'Sommige bronnen denken dat de avondklok gaat stranden. Met zoveel weerstand bij burgemeesters en bij regeringspartijen moet het kabinet teveel twijfel overwinnen. Anderen zien nog een mogelijke politieke route.'

'Een mogelijke route is dat het kabinet vanavond tijdens de persconferentie zegt: dit is een optie', gaat Lambie verder. 'Vervolgens gaat men die opties bespreken in het Kamerdebat. Dan moet in het Kamerdebat op woensdag duidelijk worden hoeveel steun er is. Is er steun in de Kamer, dan wel. Is er geen steun in de Kamer, dan niet.'


Formule1 Volg ons via FACEBOOK en maak kans op een OFFICIEEL WEDSTRIJDSHIRT!!!

Lees het volledige artikel
Nog niemand reageerde.

Reageer
LIKE! En maak kans op een SHIRT!