‘De ME ‘mepte’ de Feyenoorders terug het vak in’


Iedere Ajax-fan heeft zijn of haar mooiste herinnering aan een Klassieker. De één kiest voor een van de vele grote zeges op Feyenoord, de ander kiest voor een mooi doelpunt, terwijl sommigen kiezen voor een speciale persoonlijke herinnering. In aanloop naar de Klassieker van zondag stelden wij enkele gasten uit de rubriek Onze Trots de vraag wat hun mooiste herinnering aan Ajax - Feyenoord is.

DJ Quintino geeft aan dat hij veel Klassiekers bezocht heeft. 'Degene die mij het meeste bijstaat was het tweeluik voor de beker tegen Feyenoord in 2010. Ik kwam te laat bij de thuiswedstrijd en had de goal van Siem de Jong gemist, haha. Maar Ajax was oppermachtig in die twee wedstrijden. Dat was heerlijk om te zien', aldus de dj, die zijn voorspelling doet voor zondag. 'Ik ga er goed voor zitten en genieten, want Ajax heeft veel meer kwaliteit en nu met een echte spits voelt het veel meer compleet. Zeker nu Mazraoui fit is. Hij speelt zo goed dit jaar, dat is niet normaal. Ik hoop ook dat Kudus erbij is. Hij is echt mijn favoriete speler. Wat een speler is dat. Ik zeg 3-0, of meer.'

Klaas van der Eerden hoeft niet lang na te denken als hij wordt gevraagd naar zijn mooiste herinnering wat betreft een Klassieker. 'Dat is voor mij heel duidelijk! Mijn aller-eerste wedstrijd dat ik naar Ajax ging, was namelijk de Klassieker in 1983. Ik was net acht jaar geworden. Mijn oom Paul (die nu nog steeds op de F-Side staat) had mij en mijn broer meegenomen naar Ajax als verjaardagscadeau. Het was een Klassieker met alles erop en eraan. Een hele fijne overwinning, want het werd 8-2 voor Ajax.

Van der Eerden zag Johan Cruijff dat seizoen voor Feyenoord uitkomen. 'Maar voor ons speelden onder andere Marco van Basten, Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg en de in die wedstrijd onnavolgbare Jesper Olsen, bijnaam De Vlo', weet de presentator nog. 'Er waren ook flinke rellen. Een Amsterdammer jatte een vlag van de Rotterdammers. Die vonden dat natuurlijk niet leuk en ze braken uiteindelijk hun vak uit om die vlag terug te halen. Dat leverde een enorme knokpartij op. De ME "mepte" ze weer terug het vak in. De laatste goal van Van Basten heb ik niet meer gezien, maar wat een ervaring! Ik was meteen verknocht.'

Horace Cohen moet bij de Klassieker meteen denken aan 'de omhaalgoal' van Van der Vaart. 'Maar een persoonlijk was de 4-0 zege van vorig seizoen. Ik mocht toen de wedstrijd vanaf de perstribune volgen. De eerste helft was heerlijk, de tweede vergeten we gewoon. Het was ook de wedstrijd met de allerslechtste actie van Ziggo met een buikschuifbaan die niet werd gebruikt. Zelfs niet op aangeven van Nico (Tagliafico, red.)', vertelt Cohen, die zijn voorspelling doet: 'Mijn voorspelling is 2-0. Haller maakt ze allebei. Eentje in de tweede minuut en eentje in de 91e minuut.'

Frank van der Lende, radio-dj bij 3FM, verwacht dat Ajax met 3-2 gaat winnen. Een herinnering die bij hem opkomst gaat over de Klassieker van 2 april 2017. 'Schöne scoorde meteen, het werd redelijk snel 2-0 en het eindigde in 2-1. Een prima wedstrijd voor Ajax. Geen puntje van m'n stoel. Alles prima, lekker zetten. En juist dat laatste was perfect voor mij tijdens deze Klassieker. Want ik had besloten om deze wedstrijd met mijn ouders en broer te bekijken in een echte Amsterdamse kroeg bij mij om de hoek: café Pleinzicht. Geen originele naam, wel een café met originele Amsterdammers: gekanker, gescheld met een heerlijke Amsterdamse tongval.'

In het begin ging dat nog lacherig, maar dat veranderde naarmate de wedstrijd vorderde. 'Op een gegeven moment werd de scheids voor kankermongool uitgemaakt. En ook al zijn mijn ouders ras-Amsterdammers, ik geneerde mij inmiddels wel een beetje. We keken elkaar betekenisvol aan, al helemaal toen naar het einde van deze middagwedstrijd de grofgebekte gasten steeds meer dronken en grofgebekter werden. Eindstand: ik woon nog steeds bij die kroeg om de hoek, heb er nooit meer Ajax gekeken en elke keer als ik er met mijn ouders langsloop lachen we en tikken we elkaar aan: weet je nog...'

Acteur Jeroen Spitzenberger neemt ons mee naar de Klassieker van 1995. 'Ook al woonde ik in Rotterdam, ik was voor Ajax', zegt hij. 'Mijn vader en ik gingen naar de Supercup, wat nu de Johan Cruijff Schaal is. Het was de opening van het seizoen. Omdat Ajax net de Champions League had gewonnen, waren de verwachtingen hoog. Ik herinner mij Martijn Reuser die bij de warming-up zwaar werd uitgefloten. Toen hij zijn tweede rondjes langs ons tribunevak (Spitzenberger zat in een Feyenoord-vak, red.) dribbelde, had hij twee middelvingers opgestoken. Dat vak ontplofte, haha.'

Spitzenberger vertelt dat het een spannende wedstrijd was. Bij een 1-1 stand kreeg Ajax in de extra speeltijd een penalty. 'De Kuip werd gek, want toen had je nog sudden-death. Mijn vader en ik gingen al richting de uitgang. We dachten: als Kluivert hem erin schiet, wordt het gekkenhuis. Hij schoot 'm erin en wij raceten naar de parkeerplaats, haha.'

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)


Formule1 Volg ons via FACEBOOK en maak kans op een OFFICIEEL WEDSTRIJDSHIRT!!!

Lees het volledige artikel
Nog niemand reageerde.

Reageer
LIKE! En maak kans op een SHIRT!