De Boer blikt terug: ‘Dan waren we wél aan het voetballen gekomen’


De Champions League finale van 1995 tussen Ajax en AC Milan is één van de mooiste wedstrijden uit de clubgeschiedenis van Ajax. Symbolisch wel te verstaan, want qua spel liet het - zeker aan Ajax' kant - nogal te wensen over, zo analyseren Ronald de Boer en journalist Maarten Wijffels in het Algemeen Dagblad. 

De wedstrijd werd, zeker in de eerste helft, gekenmerkt door mislukte passes en een Ajax dat totaal niet in haar spel kwam. In de zoektocht naar de verklaring komen Wijffels en De Boer onder andere uit op de tactiek, die op enkele cruciale vlakken heel anders was dan bij het Ajax van tegenwoordig. 

3-4-3

Het Ajax van Louis van Gaal speelde destijds 3-4-3 in balbezit, waarbij centrale verdedigers Frank Rijkaard en Danny Blind bij balbezit om beurten het middenveld inschoven. Het resulteerde in statische backs, die de middenlijn niet overkwamen, zo ziet De Boer 25 jaar later.  

'Al had Michael (Reiziger red.) maar iets verder naar voren gestaan. En dan eerst Rijkaard aanspelen, die stond zo vaak vrij op het middenveld. Dan waren we die avond wél aan het voetballen gekomen', concludeert de oud-Ajacied. 

Vleugelaanvallers

Een ander belangrijk verschil met het huidige Ajax is het gebrek aan positiewisselingen voorin. Wijffels omschrijft Marc Overmars en Finidi George, de vleugelspelers van die wedstrijd, 'als buschauffeurs die altijd maar op dezelfde lijndienst pendelden', doelend op het gebrek aan variatie. 

Ook De Boer ziet de verschillen met nu. 'Buitenspelers vast aan één kant, dat zie je niet meer nee.' Volgens de oud-aanvaller annex middenvelder stond het voetbal ten tijde van de finale nog aan 'het prille begin van de complete transitie die later met flankaanvallers op gang is gekomen.' Mede door de statistieken die wijzen op de voordelen die het met zich meebrengt, heeft De Boer begrip voor die transitie. 'Dan hoeven er niet vijftig doelpunten door het centrum via de spits te komen.'

 


Formule1 Volg ons via FACEBOOK en maak kans op een OFFICIEEL WEDSTRIJDSHIRT!!!

Lees het volledige artikel
Nog niemand reageerde.

Reageer
LIKE! En maak kans op een SHIRT!