Ajax sleept met tien man overwinning uit het vuur tegen Vitesse


Ajax heeft zaterdagavond een zwaarbevochten overwinning op Vitesse geboekt. De Amsterdammers speelden de gehele tweede helft met tien man, na een rode kaart voor Edson Álvarez. Ajax bleef echter voetballen en won uiteindelijk verdiend, waardoor het na drie wedstrijden nog altijd het maximale aantal punten heeft.

De eerste minuten kenden gelijk een aantal grote kansen. Eerst dribbelde Oussama Tannane langs een aantal Ajacieden en schoot hij vanuit de zestien maar net naast. Meteen daarna was het aan de andere kant Quincy Promes die na een zwakke terugspeelbal van Vitesse in het zijnet schoot. Weer enkele minuten later zag Loïs Openda oog in oog met André Onana zijn stiftje vlak langs de tweede paal hobbelen.

Het was tekenend voor de eerste tien minuten van de wedstrijd, waarin Vitesse Ajax stevig en tot diep op de eigen helft onder druk zette. De Amsterdammers wisten zich er geen raad mee en Vitesse kwam er meermaals gevaarlijk doorheen. Het was aan een paar goede ingrepen van Noussair Mazraoui te danken, dat het niet meer opleverde voor de Arnhemmers.

Toch was het Ajax dat na ruim twintig minuten de leiding nam in de Johan Cruijff ArenA. Bij het zoveelste dreigende moment van Vitesse, kreeg Openda de bal niet lekker mee van Bero, waardoor hij niet door kon richting Onana. Uit de tegenaanval, opgezet door een geweldige uitworp van Onana, was het Mazraoui die zich nu in aanvallend opzicht onderscheidde door na een goede rush de achterlijn te halen en de bal terug te leggen op Promes, die hem beheerst in de verre hoek schoof voor 1-0.

In eerste instantie leek het erop dat Vitesse gewoon doorging met waar het mee bezig was: druk zetten en kansen creëren. Het resulteerde in een enorme mogelijkheid voor Darfalou, die zijn kopbal echter goed gepakt zag worden door Onana. Naarmate de eerste helft vorderde, werd Ajax echter steeds sterker en kreeg het ook meer kansen. Eerst kreeg Nicolás Tagliafico de bal in vogelvrije positie ineens op zijn voet. De linksback schrok zichtbaar van zijn kans en slaagde er niet in de bal richting mee te geven. Kort daarna vond Tadić met een strakke voorzet het hoofd van Promes, maar ook diens kopbal ging naast.

Ajax leek zo de controle over de wedstrijd langzaam maar zeker in handen te nemen en de eerste helft relatief rustig uit te kunnen spelen. Dat veranderde toen Edson Álvarez in de 45e minuut een rode kaart kreeg. Bij een ogenschijnlijk onschuldig duel met Openda bleek de Mexicaans international op het been van zijn tegenstander te hebben gestaan. Het was scheidsrechter Pol van Boekel in eerste instantie ontgaan, maar na het bekijken van de beelden op aanraden van de VAR besloot de arbiter toch over te gaan tot het trekken van rood.

Zo werd de slotfase van de eerste helft alsnog erg hectisch. Vitesse kreeg opnieuw een goede mogelijkheid, maar zag wederom Onana pareren. Daley Blind kreeg geel voor protesteren, Tomas Hajek voor een te wild luchtduel en de gefrustreerde Johan Cruijff ArenA begroette elke gebeurtenis met een hels fluitconcert. Ajax bleef echter overeind en zocht zodoende met een voorsprong de kleedkamer op.

Kort na rust leek Ajax weinig last te hebben van het feit dat het in ondertal was. De Amsterdammers kregen twee enorme mogelijkheden op 2-0, maar Antony tikte naast uit een voorzet van Tagliafico en de voor Zakaria Labyad ingevallen Jurgen Ekkelenkamp raakte vanuit een moeilijke hoek de paal, waardoor de inlopende Promes niet bij de bal kon.

De wedstrijd vol verrassingen kreeg daarna echter weer een nieuwe wending. Balverlies van Kudus leverde uiteindelijk een corner op voor Vitesse. Dat resulteerde na een mislukt schot in de 1-1 van Riechedly Bazoer. De oud-Ajacied kreeg de bal in de buurt van het rechter uiteinde van het zestienmetergebied voor de voeten en jaagde hem hard en hoog achter Onana in het Amsterdamse net.

Het Amsterdamse momentum van even daarvoor was weg, maar ook Vitesse creëerde niet overdreven veel kansen. Op de momenten dat het dat wel dreigde te doen, was Mazraoui scherp en smoorde hij het gevaar in de kiem.

Vitesse slaagde er op een gegeven moment toch in door de Amsterdamse defensie heen te voetballen. Een goede zorgvuldige aanval bezorgde de bal bij Dasa. De rechtervleugelverdediger zag zijn schot echter van de paal afkaatsen.

Kort daarna was het toch Ajax dat opnieuw de leiding nam. De Amsterdammers lieten zich niet ontmoedigen door de man minder en dat gold bovenal voor Mohammed Kudus. De Ghanees liet bij vlagen opnieuw mooie dingen zien op het middenveld en dat resulteerde na ruim zeventig minuten in de 2-1. Kudus had een uitstekende rush in huis, vanaf eigen helft tot aan de zestien van Vitesse. Hij vond vervolgens Antony die de bal heel beheerst in de verre hoek plaatste.

Vitesse werd zo gedwongen iets nadrukkelijker op de deur te kloppen en dat resulteerde in enkele goede aanvallen, die uiteindelijk geen heel gevaarlijke situaties opleverden. Aan de andere kant was Promes nog het dichtst bij een doelpunt, maar zijn schot van de rand van het strafschopgebied werd goed gepakt door Remco Pasveer.

De regerend landskampioen bleef vervolgens in balbezit goed voetballen en greep de dode spelmomenten aan om wat tijd te winnen. In de slotfase haalden beide ploegen alles uit de kast. Ajax om de 2-1 over de streep te trekken en Vitesse om gelijk te maken. Tot grote kansen voor de Arnhemmers leidde dat nog niet. Openda krulde vanaf randje zestien naast. In de laatste minuut van de extra tijd kreeg Vitesse nog een vrije trap op de rand van de zestien van Ajax. Tannane knalde deze echter naast en zo won Ajax uiteindelijk verdiend met 2-1.

Opstelling Ajax:

Onana; Mazraoui (Dest 84'), Schuurs (J. Timber 31'), Blind, Tagliafico; Álvarez, Kudus; Antony, Promes (Traoré 90+1'), Tadic; Labyad (Ekkelenkamp 46')

Wissels Ajax:

Stekelenburg, Kotarski, J. Timber, Rensch, Martínez, Neres, Huntelaar, Ekkelenkamp, Traoré, Taylor, Dest.

Opstelling Vitesse:

Pasveer; Doekhi, Bazoer, Hajek; Dasa (Buitink 81'), Bero, Bruns (Vroegh 61'), Tannane, Wittek (Manhoef 81'); Openda, Darfalou (Broja 61')

Wissels Vitesse:

Houwen, Froeling, Tronstad, Borja, Touré, Buitink, Vroegh, Cornelisse, Manhoef.

Doelpunten:

1-0 Quincy Promes (22') 
1-1 Riechedly Bazoer (56')
2-1 Antony (71')

Bijzonderheden:

- Rode kaart Edson Álvarez (45') 
- Ajax en Vitesse staan beide na twee gespeelde wedstrijden op zes punten. Beide clubs wonnen hun eerste twee duels toevalligerwijs allebei van Sparta Rotterdam en RKC Waalwijk.
- Ajax moet het tegen Vitesse opnieuw doen zonder Ryan Gravenberch. Presentator Jack van Gelder liet vrijdagavond weten dat de talentvolle middenvelder besmet is geweest met het coronavirus. Het lijkt erop dat Gravenberch als gevolg daarvan nog altijd niet kan spelen.
- Noa Lang ontbreekt eveneens in de wedstrijdselectie. Hij heeft wat last van zijn been en speelt niet uit voorzorg.
Denk jij dat Ajax met 3-1 wint van Vitesse? Zet dan in en krijg 8,60 keer je inzet terug!

Volg de wedstrijd via Twitter:


Formule1 Volg ons via FACEBOOK en maak kans op een OFFICIEEL WEDSTRIJDSHIRT!!!

Lees het volledige artikel
Nog niemand reageerde.

Reageer
LIKE! En maak kans op een SHIRT!