Ajax – PSV in cijfers: Labyad versus Haller in de spits


Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax speelde tegen PSV na rust een hele andere wedstrijd dan ervoor en dat levert interessante statistieken op.

Wat vrijwel direct opvalt, is het feit dat Ajax het qua passingnauwkeurigheid voor rust even goed deed als na rust. Voor rust kwam immers 86 procent van de passes aan, wat na de thee precies hetzelfde geval was. Daartegenover staat een bijzonder laag percentage in de passing van PSV. Slechts 69 procent van hun passes kwam aan bij een medespeler. Wat ook meteen zichtbaar wordt, is het verschil in type passes. Zo gaf PSV 59 lange ballen, terwijl dat er bij Ajax 'maar' 39 waren. Bij de Amsterdammers kwamen er daarbij 26 (67 procent) aan. PSV moest het doen met een totaal van 22 (33 procent).

Ook er is een aanmerkelijk verschil op te merken in de gewonnen duels voor en na de rust. Uiteindelijk won PSV over de gehele wedstrijd gezien meer duels dan Ajax (54 tegen 59), maar dat verschil werd vooral voor rust gemaakt. Voor rust won Ajax er immers 21, terwijl PSV er met 33 gewonnen duels toen twaalf meer won. Na de pauze was alles anders. Ajax zat beter in de wedstrijd en dat is terug te lezen in het aantal gewonnen duels. 33 won Ajax er na de rust, terwijl dat bij PSV zakte naar een aantal van 26.

Labyad versus Haller

Kijken we naar specifieke statistieken van de Ajacieden, dan is het interessant om de spitspositie onder de loep te nemen. Zakaria Labyad en Sébastien Haller, twee totaal verschillende types in de punt van de aanval, speelden allebei immers één helft. Sowieso is het opvallend te noemen dat geen van beide spitsen van Ajax in het duel met PSV een schot loste. Daarbij moet wel gezegd dat Haller leek te scoren, maar werd teruggefloten voor een nipt geval van buitenspel. Ook gingen Haller en Labyad allebei geen dribbels aan en ook het aantal balaanrakingen lag vrijwel gelijk (23 voor Labyad, 22 voor Haller).

Daarnaast leek er voor de spitsen een specifieke rol weggelegd tegen PSV, want op de heatmap is te zien hoe ze beiden veel hangend vanaf links opereerden. De grootste verschillen zijn terug te vinden in het aantal succesvolle passes en de gewonnen duels. Zo won Haller maar liefst zeven van zijn negen duels, terwijl Labyad er vier aanging en er nul won. Daartegenover staat dan weer het passingspercentage van Labyad. Achttien van zijn negentien (95 procent) gegeven passes kwam aan, terwijl Haller dat met 9 van de 15 (60 procent) minder deed.

De voortrekkersrol van Promes

Na de wedstrijd liet Erik ten Hag weten blij te zijn met de voortrekkersrol die Dusan Tadić, Nicolás Tagliafico en ook zeker Quincy Promes volgens hem invulden. Ajax had het zwaar en het drietal zou een serieuze rol hebben gespeeld in de wederopstanding. Met zijn doelpunt was Promes sowieso al van grote waarde voor Ajax, maar - hoewel dat niet meteen iets hoeft te betekenen - zijn statistieken sluiten daar niet direct bij aan. Zo valt te lezen dat Promes slechts één van zijn tien onderlinge duels won en ook in zijn passnauwkeurigheid scoort hij onder het gemiddelde. 79 procent (30 van de 38) van zijn passes kwam aan, al moet het gezegd dat hij dat in kleinere ruimtes doet dan bijvoorbeeld de verdedigers van Ajax. Wel gaf hij twee key passes, waarmee hij medespelers in een kansrijke positie bracht en schoot hij zelf ook tweemaal op doel.

Mazraoui voorop in de strijd bij rentree

Op rechtsback keerde Noussair Mazraoui tegen PSV terug in de basis van Ajax. Wegens overbelasting was hij er enige tijd niet bij, maar in de topper liet hij zich meteen weer gelden. Met het oog was te zien hoe hij voorop in de strijd ging en dat versterken de statistieken nog maar eens. De vastberaden verdediger ging in het totaal elf duels aan tijdens de wedstrijd en daarbij kwam hij achtmaal als winnaar uit de strijd. Daarnaast was hij goed voor twee intercepties en even zo veel tackles. Hij was echter ook aan de bal overtuigend. Maar liefst 38 van zijn 43 gegeven passes (88 procent) kwam aan bij een medespeler en bovendien creëerde hij een grote kans voor Tadić, die helaas op de paal mikte. Zijn twee key passes verraden echter een behoorlijk complete wedstrijd van Mazraoui.

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | e-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)


Formule1 Volg ons via FACEBOOK en maak kans op een OFFICIEEL WEDSTRIJDSHIRT!!!

Lees het volledige artikel
Nog niemand reageerde.

Reageer
LIKE! En maak kans op een SHIRT!