Ajax – FC Midtjylland in cijfers: Neres meer dan alleen aanvaller


Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ook de broodnodige zege op FC Midtjylland in de Champions League leverde weer interessante statistieken op. Hierbij nemen wij alleen spelers mee die minstens één helft speelden.

Wat als een paal boven water staat, is dat Ajax in de wedstrijd tegen de Deense opponent een veel ruimere uitslag neer had kunnen zetten. De Amsterdammers wonnen weliswaar comfortabel met 3-1, maar gevoelsmatig was 5-0 of 6-0 logischer geweest. Dit blijkt ook uit de cijfers. De Amsterdammers schoten maar liefst zeventien keer op doel, waarbij er achtmaal daadwerkelijk tussen de palen geschoten werd. Zeven keer werd er over of naast geschoten en tweemaal werd de bal voortijds geblokkeerd. Ajax kreeg zeker vier grote kansen in de wedstrijd en dus is het aantal gescoorde goals van drie teleurstellend te noemen.

Het enige aspect waarin Ajax de tegenstander niet de baas was, was door de lucht. Beide ploegen gingen 32 luchtduels met elkaar aan en daarbij kwam Ajax er slechts twaalf keer als winnaar uit. FC Midtjylland deed het met twintig gewonnen luchtduels beduidend beter, maar onlogisch is dat niet. De ploeg staat bekend om haar fysieke kracht, terwijl Ajax het vooral van het positiespel over de grond moet hebben. Zo wist Ajax middels corners, hoewel het een nieuwe korte variant uitprobeerde en er acht mocht nemen, geen doelpunt te scoren. Wel kreeg Nicolás Tagliafico er na inbrengen van Daley Blind de eerste serieuze kans van de wedstrijd uit.

Neres heeft ook verdedigend zijn waarde

Het is tijd om in te zoomen op de achterliggende statistieken van Ajax zelf. David Neres toonde glimpen van zijn oude vorm en dat vormde een lust voor het oog. De 3-0, waarbij hij hard en zuiver raak schoot, springt in het oog, maar ook verdedigend droeg hij zijn steentje bij. Opvallend genoeg zette de Braziliaan maar liefst vijf tackles in tijdens de wedstrijd en dat tekende zijn gretigheid. Ter vergelijking: Dusan Tadić en Lassina Traoré zetten woensdag beiden geen enkele tackle in. Bovendien was Antony de laatste aanvaller die daarbij in de buurt kwam. Uit bij Atalanta Bergamo zette hij drie tackles in. Daarna kwam geen aanvaller hoger dan een aantal van twee. Het kwam Neres overigens duur te staan, want in de slotfase moest hij leeg gestreden en met kramp van het veld. Hij kreeg loon naar werken en mocht gaan rusten.

Schuurs heerst van achter uit

Een andere Ajacied die tegen FC Midtjylland in het oog sprong, was Perr Schuurs. De verdediger kreeg de voorbije weken veel kritiek op zijn verdedigende werk met ruimte in zijn rug, maar woensdagavond heerste hij tegen de Deense tegenstander. Vergelijken we zijn stats met de uitwedstrijd in Herning, dan scoort hij vrijwel op elk gebied beter. Zo had hij drie intercepties en zette hij twee tackles in, terwijl hij in Denemarken uit de duels bleef en daardoor zowel nul intercepties had als nul tackles inzette. Ook aan de bal was hij een stuk zekerder. In de uitwedstrijd viel op dat hij twaalf lange ballen gaf, waarvan hij er negen inleverde. Lange-halen-gauw-thuis, zo leek het. Woensdag deed hij het een stuk beter. Hij gaf alsnog acht lange ballen, maar er leek ditmaal een beter idee achter te zitten. Zes van die lange ballen kwamen immers aan bij een medespeler.

Tadić verhuist naar links en blinkt uit

Tot slot kijken we naar de rol die Dusan Tadić thuis tegen FC Midtjylland vervulde. In de uitwedstrijd speelde hij immers als spits, terwijl hij in de Johan Cruijff ArenA als linksbuiten speelde. Wat meteen opvalt, is het aantal key passes die de Serviër wist te geven. Hij was het creatieve brein van het elftal met maar liefst zeven passes waarmee hij een medespeler in een kansrijke positie wist te krijgen. De zeven genoemde passes resulteerden in twee assists voor Tadić en daarmee ook voor twee Ajax-goals. Op de heatmap van de routinier valt verder te zien dat hij het veld vrijwel de gehele wedstrijd breed hield, om zo ruimte te creëren voor zijn medespelers. Een mindere kanttekening die geplaatst moet worden, is zijn passzuiverheid. Met 28 succesvolle passes van de 39 in het totaal, kwam 72 procent van zijn pogingen aan en dat kan de linkspoot echt beter.

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | e-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)


Formule1 Volg ons via FACEBOOK en maak kans op een OFFICIEEL WEDSTRIJDSHIRT!!!

Lees het volledige artikel
Nog niemand reageerde.

Reageer
LIKE! En maak kans op een SHIRT!